Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Asansör bakım ve tamir ücretlerini kimin ödeyeceği hep bir tartışma konusu olmuştur. “Asansör tamirini kim karşılar?”, “Asansör masrafı kime aittir?”, “Asansör masrafına kiracı dahil olur mu?”, “Giriş katındaki daireler asansör masraflarına katılır mı?” gibi sorulara yanıt aranır. Peki sahiden giriş katındaki daire sakinleri, kullanmadıkları asansörlerin bakım masraflarından sorumlu tutulur mu? Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) tam da bu sorunun yanıtını verir. Kanunun 20. maddesinin C fıkrasına göre: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”


Asansör Masraflarını Kimler Ödemeli?


Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK’na) göre kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında aksi belirtilmedikçe veya yönetim planında ortak giderlerin paylaşım usulü yer almadığı taktirde genel kurullarda da aksine bir paylaşım usulü belirlemediler ise arsa payları oranında (işçilik giderleri hariç diğer giderler için) apartman giderlerine katılmak zorundadır. Dolayısıyla asansör kullanma ihtiyacı olmayan giriş katındaki daire sakinleri asansörün bakım ve tamir masraflarından sorumlu tutulur. Bu sorumluluğu, asansörü kullanmadığı gerekçesiyle reddeden daire sakinleri, bu masraftan kaçınmaları nedeniyle icra takibi süreciyle ya da haklarında açılan davalarla karşı karşıya kalabilir. Aklınızda bulunsun, bir konut sakinin zemin katta oturması gerekçesi mahkeme tarafından geçersiz bir savunma olarak değerlendirilecektir.

Zemin Katta Oturanlar, Asansör Masrafına Katılır Mı?

Giriş katta oturan ve asansör kullanmayan kişilerin asansör masraflarına katılma konusu öncelikle yönetim planında bu konuda düzenleme varsa oradaki kurallara göre çözülür. Yönetim planında bu konuda bir düzenleme yoksa bu durumda kat malikleri yönetim planı değişikliği yaparak ya da kat malikleri kurulu karar alarak masraflara katılım sağlanıp sağlanmayacağını belirleyebilir. 


Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?

Yönetim Planı Nedir? (Kat Malikleri İçin Not Defteri)
 

Dükkanlar Asansör Masraflarını Öder Mi?


Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) kapsamında dükkan sahipleri ya da kiracıları da kat malikleri gibi değerlendirilir. Yönetim planında işyerlerinin durumlarına yönelik özel düzenlemeler varsa oradaki kurallar geçerlidir. Özel bir düzenleme yoksa KMK gereği işyeri niteliğindeki bağımsız bölüm sahipleri de masraflara katılmak zorundadır. Dolayısıyla her dükkan sahibi ve kiracı olarak dükkan işletenlerin apartman giderlerine katılma zorunluluğu bulunur. Buradaki oranı arsa payları belirler. Dükkan sahibi ve kiracılarının muafiyetleri yönetim planı değişikliği ya da kat maliklerinin alacağı karar ile belirlenebilir.

Asansör Masrafları Ev Sahibine Mi Kiracıya Mı Ait?

Asansör masraflarının kime ait olduğu öncelikle kiracı ile kat maliki arasındaki sözleşme ile belirlenir. Kira kontratlarında özel düzenleme varsa bu kurala göre aidatın kimden tahsil edileceği tespit edilir. Genellikle kira sözleşmelerinde demirbaş olarak nitelenen eşyaların temizlik ve bakım giderlerinden kiracı, eşyaların teknik sorunlarından kaynaklanan masraflardan ise kat maliki sorumlu tutulur. Asansörün yenilenmesi, yıllık fenni muayene raporu neticesinde tamamen veya kısmen aksamlarının revizyon edilmesi, değiştirilmesi, siteye değer katacak bir iyileştirme vb. konularından doğacak maliyetler kat maliklerinin sorumluluğunda değerlendirilir. Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur. Diğer yandan KMK’nın 22. maddesi uyarınca kiracının ödenmeyen aidatlardan sorumlulukları ödeyecekleri kira miktarı ile sınırı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.


Apartman ve Site Yöneticilerinin Asansörler ile İlgili Bilmesi Gerekenler


Apartman ve Sitelerde Yaşayan Kiracıların Bilmesi Gerekenler


Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir