Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman ve Site Yöneticisi Olmak ve Yöneticiliği Devam Ettirmek

Apartman ve Site Yöneticisi Olmak ve Yöneticiliği Devam Ettirmek

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Yönetici kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Apartman ve site yöneticisi her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır, eski yönetici tekrar atanabilir.


Apartman ve site yönetici seçimi apartman ve siteler için önemli konulardan biridir. İyi yönetici demek kat malikleri açısından her yönden kazanım demektir. Peki apartman ve site yöneticisi seçmek ya da seçilmek için ne gibi kriterler gerekir?


Bu sorunun cevabı hepinizin tahmin edeceği gibi kanuni olarak belirlenmemiştir. Ne Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ne de başka bir kanuni düzenlemede apartman ve sitelerde yöneticilerin taşıması gereken nitelik ya da şartlar bulunmaktadır. Ama bu sorunun cevabını günümüzde boş bırakmak pek mümkün değildir.

Apartman ve Site Yöneticisinin Taşıması Gereken Nitelikler

Apartman ve bilhassa büyük ölçekli sitelerde yöneticilik yapmak başlı başına mesai isteyen bir konudur. Personel yönetiminden bütçe hazırlığına, idari konulardan ortak alanların yönetimine kadar her konuda yöneticinin yapması gereken sorumlulukları vardır. Yani aslında yöneticilik en azından göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Özellikle de komşuluk hukukunu ilgilendiren kat malikleri arasındaki ilişkiler de işin içine girince yöneticilik oldukça meşakkatli bir görevdir. Şimdi tüm bunları okuduktan sonra yeniden düşünelim. Sizce yöneticinin taşıması gereken özellikler nelerdir?


İlk olarak yöneticilerin temel anlamda hukuki bilgiye sahip olmaları gerektiği kabul edilmelidir. Yöneticilerin Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan temel kuralları bilmesi ve bu kurallara uygun bilinçli bir şekilde hareket etmesi yapılan her işlem açısından önemlidir.


Bir yönetici işletme defteri tutabilecek kadar muhasebe bilmelidir. Hesapları takip edebilmeli, rakamlarla arası kötü olmamalıdır. Örneğin bütçe oluşturma, aidatları hesaplama yöneticinin asli görevidir. 


Bu teknik konuların yanında yöneticinin insanlarla arası iyi olmak durumundadır. Kolay iletişime geçebilmesi ve güler yüzlü olması her yönetici için avantajdır. Eleştirilere açık olmalıdır. Kendisine iletilen sorunları büyütmeden çözebilmelidir. Uyarılarını zamanında yapmalı, kat malikleri arasında adil bir yönetim sergileyebilmelidir.

Apartman ve Site Yöneticiliğinin Sürdürülebilirliği

Bu yazılan özellikleri önemsiz ya da boş görebilirsiniz. Ne var ki bu nitelikleri taşımayan ya da en azından yakın şekilde hareket etmeyen yöneticilerin çoğunluğu başarılı bir yönetim sergileyememektedir. Profesyonel yöneticiler ya da yönetim şirketlerinin belirlenen asgari nitelikleri sergilemedikleri sürece sürdürülebilir bir yönetim göstermeleri zordur. Dolayısıyla kalıcı da olunamamaktadır. Bu anlamda özellikle profesyonel yöneticilik yapan kişi ya da kurum çalışanlarının söz konusu hususları dikkate almalarında fayda vardır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir