Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Duyuru

Apartman ve Site Yöneticileri, 1 Temmuz 2016 Tarihine Dikkat!

Apartman ve Site Yöneticileri, 1 Temmuz 2016 Tarihine Dikkat!

30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi amacıyla işverenlerin ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri önemli kurallara bağlandı. Eleman istihdam eden apartman ve site yönetimleri de işveren olarak kabul edildiklerinden bu kanun kapsamına değerlendiriliyor. Kanun kapsamındaki düzenlemeler uyarınca apartman ve site yönetimleri bir kişi dahi, mesela kapıcı, çalıştırması halinde iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine dikkat etmek durumundadırlar.


Apartman ve site yönetimleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Apartman ve siteler az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sayıldığından en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan iş güvenliği uzmanı ile çalışmak durumundadır. Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan apartman ve site yöneticileri işveren vekili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilir. Bununla ilgili olarak Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştır.


Kanuni düzenlemelere göre az tehlikeli olan iş yerlerinde, diğer deyişle apartman ve sitelerde 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü başlayacaktır. Bu kişilerin istihdam edilmemesi ya da dışarıdan hizmet olarak satın alınmaması halinde “her ay için 6.511 TL” idari para cezası kesilecektir ki bu da yıllık bazda 78.132 TL’ye tekabül etmektedir. Bu ceza 50’den fazla elemanı olan yönetimler için çok daha fazla miktarlara ulaşmaktadır. Ayrıca ceza çalıştırılmayan iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi için ayrı ayrı kesilmektedir. Yöneticilerin ve/veya yönetim kurullarının ihmal etmeksizin yükümlülüklerini kontrol etmelerinde fayda var.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir