Apartmanlarda çalışan personele ödenen ücretlerin vergisel durumları, Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan düzenlemelere göre uygulanmaktadır. Örneğin kapıcı, kaloriferci, bahçıvan gibi çalışanlara ödemeler vergiden istisna iken, idari müdür, muhasebeci, spor hocası gibi kişilere yapılan ödemeler farklı değerlendirilmekte ve vergiye tabi tutulmaktadır. Peki bir apartmanda bağımsız bölümlerin tamamının işyeri olması durumunda olay nasıl değerlendirilmelidir? Bu kez bu konuyu yine bir özelge çerçevesinde sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Özelgede verilen cevaptan önce idareye yöneltilen soruya bakalım. Tamamı iş yerlerinden oluşan bir apartman yönetimi, kat maliki olmayan ancak hem yöneticilik yapan hem de muhasebe işlerinin tamamını yürüten serbest muhasebeci mali müşavire ve apartmanda çalıştırılan kapıcıya yapılan ödemelerin vergisel açıdan nasıl değerlendirilmesi gerektiği hususunda tereddüt yaşamıştır. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 319158 sayılı 07.09.2017 tarihli bir özelgede kanuni açıklamalar ifade edildikten sonra şu şekilde bir sonuçla cevap verilmiştir:
“Apartmanın yönetimini ve muhasebe işlerini yürütmek üzere görevlendirilen serbest muhasebeci mali müşavire bu hizmetleri karşılığı yapılan ödemenin ne kadarının yönetim hizmeti karşılığı, ne kadarının muhasebe hizmeti karşılığı olarak yapıldığının belirlenerek, adı geçen kişiye yönetim hizmeti karşılığı olarak belirlenen ve ücret ödemesi kapsamında değerlendirilen tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre, muhasebe hizmeti karşılığı yapılan ve serbest meslek ödemesi kapsamında değerlendirilen tutar üzerinden ise Gelir Vergisi Kanununun 94 . maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması,
Apartmanda görevli kapıcıya yapılacak ödemeler, apartmanın tamamın iş yeri olması nedeniyle Gelir Vergisi Kanununun 23. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisna olmadığından, söz konusu kapıcıya yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104. maddeleri çerçevesinde ücret olarak gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Öte yandan, yapılan tevkifatların Gelir Vergisi Kanununun 98. maddesi hükmü gereğince muhtasar beyanname ile ilgili vergi dairesine bildirilmesi gerektiği tabiidir”. Bu özelge bir apartmanda bulunan yerlerin tamamının iş yeri olması durumunda personele ödenen ücretlerin çok farklı bir şekilde değerlendirilebildiğini göstermesi açısından önemlidir. Tamamı iş yeri olan apartmanların bu hususa dikkat etmesinde fayda vardır.