Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Toplu Konutlarda Hayat

Kooperatiften Site Yönetimine Bedelsiz Demirbaş Devrinde Vergi

Kooperatiften Site Yönetimine Bedelsiz Demirbaş Devrinde Vergi

Kooperatifler aracılığı ile konut yapım işine girmek ve ev sahibi olmak yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri. Kooperatif, inşaatı tamamlar ve kat malikleri tarafından kurulan yönetime sahip olduğu demirbaşları devreder. Tasfiye aşamasında kooperatif envanterinde kayıtlı demirbaşların site yönetimine bedelsiz olarak bırakılması durumunda ise vergisel bir yükümlülük doğup doğmayacağı tereddüt yaratmaktadır.

09.03.2016 Tarihli ve 11415 Sayılı Özelge

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 09.03.2016 tarihli ve 11415 sayılı özelgede, bu durumdaki bir site yönetimi için cevap verilmiştir. Söz konusu özelgeye göre, kooperatifin kurumlar vergisinden muaf olması durumunda envanterde kayıtlı bulunan demirbaşların yeni kurulan site yönetimine devredilmesinin ortak dışı işlem olarak değerlendirilmeyeceği ve dolayısıyla kooperatif için kurumlar vergisi mükellefiyeti doğmayacağı ifade edilmiştir. Diğer deyişle, bu işlem için kazanç üzerinden vergi ödenmeyecektir. KDV açısından ise tasfiye edilen kooperatifin aktifine kayıtlı demirbaşların site yönetimine bedelsiz devri durumunda bu demirbaşların emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekeceği vurgulanmıştır.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin X Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir