Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Duyuru

COVID-19 Salgını Nedeniyle Beyannameler Ertelenecek Mi?

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen mükellefler olmuştur. Özellikle mükellefler beyanname verme ödevleri başta olmak üzere pek çok ödevlerini yerine getirememekle karşı karşıya kalmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu kapsamda bir tebliğ yayınlamış ve kimlerin mücbir sebep altında olduğu ve dolayısıyla ödevlerinin ertelendiğini belirlemiştir. Bu yazımızda apartman ve site yönetimlerinin de bu kapsamda olup olmadığını sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Mücbir Sebep Halinin Geçerli Olacağı Süre 

Tebliğ kapsamında yapılan düzenlemeler uyarınca ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükellefler ile Koronavirüs Salgını’ndan doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla; alışveriş merkezleri dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taşocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükelleflerin ve ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 01.04.2020 ila 30.06.2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulunmuştur.


Nisan Ayında Verilecek Beyannamelerin Durumu

Yukarıda sayılan mükelleflerin 27.04.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dâhil) ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilmesi gereken süre ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 27.10.2020 Salı gününe kadar uzatılmıştır.


Mayıs Ayında Verilecek Beyannamelerin Durumu

Yukarıda sayılan mükelleflerin 27.05.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dâhil) ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilmesi gereken süre ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 27.11.2020 Cuma gününe kadar uzatılmıştır.


Haziran Ayında Verilecek Beyannamelerin Durumu

Yukarıda sayılan mükelleflerin 26.06.2020 tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dâhil) ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilmesi gereken süre ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin 28.12.2020 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.


Apartman ve Site Yönetimleri Ertelemeden Yararlanabilir mi? 

Apartman ve site yönetimleri tüzel kişiliği olmayan ve ticari ya da mesleki anlamda vergi mükellefiyet kaydı bulunmayan, sadece vergi sorumlusu olarak muhtasar beyanname veren organizasyonlardır. Kazançları nedeniyle yönetim olarak mükellefiyet açılmamaktadır. Personel çalıştırılması durumunda vergi kesintisi yapılıyorsa, kestikleri vergileri beyan etmektedirler. Dolayısıyla mücbir sebep kapsamında olup olmadıkları tartışmalıdır.

Tebliğ kapsamında yukarıda sayılan faaliyetlerden net olarak apartman ve site yönetimleri anlaşılamamakla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı İnternet Vergi Dairesi’nden apartman ve site yönetimleri şifrelerini kullanarak ve ana faaliyet kodlarını girerek (NACE) mücbir sebep kapsamında olup olmadıklarını kontrol etmelidirler.  Örneğin 81.10.01; 68.32.04; 68.32.02 NACE koduna sahip yönetimler bu kodlarla kapsam içinde olup olmadıklarını görebilirler.

Apartman ve Site Yönetim Şirketleri Ertelemeden Yararlanabilir mi? 

Apartman ve site yönetimleri ticari ya da mesleki faaliyet çerçevesinde gelir ya da kurumlar vergisi mükellefidirler. Söz konusu firmaların ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmaları durumunda mücbir sebep kapsamında sayılacakları açıktır. Diğer firmaların da Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı İnternet Vergi Dairesi’nden mücbir sebep kapsamında olup olmadığını ana faaliyet kodlarını girerek (NACE) kontrol etmelerinde fayda vardır.


Nasıl Kontrol Edeceğiz?

518 SIRA NO'LU VUK GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA MÜCBİR SEBEP DURUM SORGUSU İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN YAPILABİLMEKTEDİR.


24/03/2020 tarihli ve 31078 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 518 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep hükümlerinden yararlanılıp, yararlanılmadığına ilişkin sorgulamanın İnteraktif Vergi Dairesi’nden yapılması mümkün hale getirilmiştir.


Mezkur Tebliği’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), b) ve (c) bendi kapsamında mücbir sebep durumundan yararlanılıp, yararlanılmadığına ilişkin yapılabilen sorgulamaya, İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapılarak Bilgilerim/518 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Mücbir Sebep Durum Sorgusu başlığından erişilebilmektedir.


İnteraktif Vergi Dairesine giriş için tıklayınız.   (Link : https://ivd.gib.gov.tr/

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir