Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Apartman, Site Yönetimleri Bilgi Edinme Kanunu’ndan Sorumlu mu?

Apartman, Site Yönetimleri Bilgi Edinme Kanunu’ndan Sorumlu mu?
SİTE YÖNETİMLERİ BİLGİ EDİNME KANUNUNDAN SORUMLU MU

Danışmanlığını yaptığımız site yönetimlerinden tarafımıza sorulan sorulardan bir tanesi de “Site yönetimi olarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’ndan sorumlu muyuz? Site yönetimi olarak görevimiz sebebiyle, kat maliklerinin eylemlerine yönelik edindiğimiz bu bilgileri ilgili kanun kapsamında talep eden sakinlere verebilir miyiz?” sorularıdır.


Özellikle kat sakinleri veya yakınları arasında yaşanan uyuşmazlıklar ya da haksız eylemler neticesinde, kat sakinlerinin yönetimden bilgi istediği, kamera kaydı talep ettiği, haksız olduğu iddia edilen fiili gerçekleştiren şahsın bilgilerinin istendiği, siteye girip çıkan kişilerin listesinin talebi gibi örnek gösterebileceğimiz konularda bilgi talep edildiği, yönetime yazılan dilekçelerde ise bu çeşit bilgilerin 4892 sayılı bilgi edinme kanunu kapsamında istendiği görülmektedir. Dolayısıyla site yönetim kurulları ve site müdürleri de ilgili bilgileri kat sakinlerine verip vermeme hususundan ikilem yaşamaktadır.


Öncelikle 4892 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun kapsamını belirten 2. maddesine bakacak olursak; “ Bu kanun; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanır. 1.11.1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun hükümleri saklıdır.” denmiştir.


Kanunda atıf yapılan 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanunun kapsam maddesinde ise “Bu Kanun, Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancılar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idarî makamlara yapılan dilek ve şikâyetler hakkındaki başvuruları kapsar.” şeklindedir.


Her iki kanunun kapsam maddelerini incelediğimizde Bilgi Edinme Kanunu’nun kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanacağı, dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun’un ise Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancılar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idarî makamlara yapılan dilek ve şikâyetler hakkındaki başvuruları kapsadığı açıktır. Dolaysıyla tüzel kişiliği olmayan site yönetimleri bu iki kanun kapsamında değildir.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereği komşuluk ilişkilerine ve site sakinleri aralarındaki uyuşmazlıklara ilişkin tedbirleri alma yükümlülüğü olan site yönetimlerinin edindiği bilgileri yukarıda bahsettiğimiz kanunları dayanak göstererek diğer kat sakinleri ile paylaşması düşünülemez. Hatta bu bilgiler taraflar arasında yaşanan hukuki ya da cezai bir takibata göre delil niteliğinde ise bilginin (delilin) direkt olarak taraflara verilmesi, telafisi imkansız sonuçlara neden olabilmektedir. Sonuç olarak ilgili bilgilerin resmi ya da hukuki (savcılık, adli kolluk gibi) mercilerce istenildiği takdirde ilgili kuruma teslimi hukuka uygun ve yerinde olacaktır.

Yönetim Planı Değiştirilebilir mi?

Yönetim Planı: Sınırsız Bir Araç mı?

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir