Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Kiracıların Ödenmeyen Aidattan Sorumluluğu

Uygulamada, kiracılar tarafından aidatların ödenmediği zamanlar da olabilmektedir. Hatta bu durumda pek çok kez mülk sahiplerinin dahi haberi olmamaktadır. Kiracıdan alınmayan aidatlar da doğal olarak kat malikinden talep edilmektedir. Kat malikinin payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak kiracının sorumluluğu, ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.


Kat malikinin borcu bu yolla alınamazsa, mahkemece tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine varsa yöneticinin, yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. Bu ipotek hakkından 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 893. maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca feragat etmek söz konusu olamayacaktır. Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.


Kiracının ödemediği aidatlar, bir ya da iki aylık olabileceği gibi, daha fazla da olabilir. Apartman yönetiminin, aidatların tahsili konusunda gereken titizliği göstermemesi, örneğin kiracının, iş yerini ya da konutu terk edip gitmesi durumunda, ödenmemiş 10 aylık aidat varsa, bu aidatların tamamı, mal sahibinden istenebilecektir. Mal sahibinin, ödemeye yanaşmaması halinde, hakkında icra takibine başvurulabilir hatta malvarlığına haciz dahi konabilir. Bu nedenle, mal sahiplerinin apartman ya da iş merkezinin yöneticisine, aidatların ödenip ödenmediğini periyodik olarak (ayda bir, iki ayda bir gibi) sormalarında fayda bulunmaktadır. Gayrimenkul kiraya verilirken; gayrimenkule verilecek zarar, ödenmeyen kira, aidat ve benzeri giderler karşılığı, ciddi bir kapora alınması, sorunu önemli ölçüde çözebilir.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin, E: 2004 / 10518, K: 2005 / 2241,  T: 15/03/2005 kararına göre “Kat malikinin ortak gider ve avans borcundan bağımsız bölümden kiracı olarak yararlanan kişiler de kat maliki ile birlikte müteselsilen sorumludur. Ancak kiracı ödediği kira miktarı ile sınırlı olarak ve taşınmazda oturduğu sürece sorumludur. Kiracı bağımsız bölümü boşalttıktan sonra oturduğu döneme ait olsa bile ortak gider borcundan sorumlu tutulamaz. Somut olayda, kiracı icra takibinden önce mecuru boşaltmıştır. Bu durumda itirazın iptali davasının reddi gerekir”.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Apsiyon
Apsiyon
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir