Apartman veya siteniz için yönetim firması mı arıyorsunuz? ApsiyonBulur!
Apsiyon Blog / Yöneticinin El Kitabı

Toplu ve Ortak Yaşam Alanlarında Rezervasyon Sistemi

Toplu ve Ortak Yaşam Alanlarında Rezervasyon Sistemi

Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, ülkemizde de kontrollü normalleşme süreci aşamasına geçilmiş bulunmaktadır. Apartman, bina, plaza, site, toplu yapı, AVM ve iş merkezlerinde ortak sosyal tesis, ortak yer, ortak çalışma ve toplantı alanlarında yeni normale geçişte faaliyetler sırasında, Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu "COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" tedbirlerine tam olarak uyulması gerekir.


Tüm ana yapıların bütçeleri çok gerekli bu uygulamaların tamamını karşılayacak imkana sahip olmayabilir. Bu durumda Yönetim Kurulları veya Yöneticiler riskleri göz ardı etmeyecek şekilde ilgili alanların açılması veya açılmaması yönünde karar almalıdır. Bununla beraber yöneticiler sosyal alanların açılması kararını almışlar ise sağlık tedbirlerine, sosyal mesafe ve maske zorunluluğuna dikkat edilmediği taktirde sosyal alanlardan risk olarak gördüklerini kapatma yetkisine sahiptirler. Yönetici ve Yönetim Kurullarının bu görev ve sorumluluğu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 35/h fıkrasında yazılı olduğu biçimde “anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması” biçiminde ifade edilmiştir. 

 


Bu yazımızda sizlere ortak kullanılan veya kiralanan ortak tesislerde alınması gereken önlemleri Sosyal Mesafelendirme, Kapasite, Kayıt ve Kontrol zorunlulukları açısından değerlendireceğiz. Diğer yazılarımızda ise genel alınması gereken önlemlere değinmeye devam edeceğiz. Aşağıdaki ortak kullanım alanlarının tümünde Apartman, bina, plaza, site, toplu yapı, AVM ve iş merkezleri yöneticilerimizin Sosyal Mesafelendirme, Kapasite, Kayıt ve Kontrol zorunluluğu bulunmaktadır.

 

  1. Ortak Alanlar İçin Genel Önlemlerin Alınması
  2. Site Havuzlarında, Spor Salonları Ve Spor Merkezlerinde Önlemlerin Alınması
  3. Açık ve Kapalı Sosyal Tesislerde, Lokallerde, Kafe, Büfe, Kantin, Market  ve Gıda Satış Yerlerinde, Yeme-İçme Hizmeti Sunulan Alanlarda Önlemlerin Alınması
  4. Çocuk Oyun Alanlarında Önlemlerin Alınması
  5. Yürüme Alanlarında Önlemlerin Alınması
  6. Hamam, Sauna, Buhar Odaları İle Kapalı Havuz ve Jakuzilerde  Önlemlerin Alınması
  7. Deniz Kenarlarında, Plaj ve Yüzme Alanlarında Önlemlerin Alınması
  8. AVM ve AVM İçindeki İş Yerlerinde Önlemlerin Alınması
  9. Terzi, Lostra ve Kuru Temizleme Alanlarında Önlemlerin Alınması
  10. Oto Yıkamalarda Önlemlerin Alınması
  11. Ofis ve Bürolarda, Çalışanların Soyunma Odaları, Duşlar, Ortak WC’ler, Yemekhane ve Dinlenme Alanlarında Önlemlerin Alınması
  12. Teknik, Housekeeping ve Ev Servislerinde Önlemlerin Alınması

screen-shot-2020-06-30-at-11.48.41.png

Yukarıda sayılan ortak tesislerde alınması gereken “Genel Önlemler” yazının sonunda belirtilmiştir. Genel kullanım alanlarında başta maske kullanımı olmak üzere kişisel koruyucu donanımlar dışında, sosyal mesafe düzenlemeleri, temassız geçişler ve kontenjan sınırlamaları ile tesis- rezervasyon sistemleri  de önem kazanmaktadır.

Yaşam, Konut ve İş Alanlarında Yeniden Açılacak Ortak Tesislerde Tesis- Rezervasyon ve Geçiş Sistemleri İhtiyacı 

Yaşam alanlarının ortak tesisleri, spor alanları, açık ve kapalı havuzlar, hamam, sauna, buhar odaları, jakuziler, fitness, yemek, toplantı, oturma, oyun, eğlence, konferans ve diğer çok amaçlı salonları, lobi, resepsiyon ve eğlence alanlarının hizmete  açılması  halinde  güvenli kullanımının  sağlanabilmesi  için  tesis-rezervasyon  sisteminin uygulanması ve  aynı  anda  kullanacak  kişi sayısının Bilim Kurulunun önerileri ile Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanacak olan yayınlara (Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu " COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalişma Rehberi " ) göre sosyal mesafe ve işaretleme kurallarına da uymak sureti ile belirlenmesi, bu belirlenen kişi sayılarının kontrolü amacı ile temassız geçiş sistemlerine ilgili tesisten aynı anda faydalanacak kişi sayısını kontrol edecek ve gerektiği takdirde ilgili personele otomatik olarak bilgi verecek sayma özelliğinin eklenmesi (Rezervasyon Sistemide zorunlu ihtiyaçlar arasındadır.

 

Aynı zorunluluk açık ve kapalı havuzlar, fitness (spor merkezi), açık veya kapalı futbol, mini futbol, basketbol, tenis, voleybol gibi spor alanları, hamam, sauna , buhar odası, masaj salonu ve diğer SPA ünitelerinde de bulunmaktadır. Açık ve kapalı havuz alanlarında havuz suyunun, havuz çevresinin temizliği ve hijyeni azami ölçüde sağlanmalı, havuz alanlarında yer  alan  oturma / bekleme / yeme-içme / dinlenme düzenlemeleri ile havuz çevresinde bulunan  gölgelikler şezlong  grupları dahil tüm genel  kullanım  alanları  sosyal  mesafe  planına  uygun  olarak minimum 1,5 metre tercihen 3 metre aralıkla düzenlenmeli, sosyal  mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınmalı, işaretlemeler yapılmalı ve plana uygun kapasiteden fazla kişi  kabul edilmemeli, havuz suyunun periyodik ölçümlerinin izlenebilirlik kayıtları tutulmalıdır. Bu düzenleme ve uygulamaların kontrolü işgücü ihtiyacının artışı , dolayısı ile ortak bütçelerin işçilik maliyetlerinin artışı anlamına gelmektedir. Artacak işçilik maliyetleri tedarik edilecek otomatik kapı, bariyer, kamera ve temassız geçiş sistemleri yine Rezervasyon Sistemi ile azaltılabilir. Bu bölümde belirtmek isteriz ki ilgili Bakanlıklar tarafından genelge ile yayınlanmadığı ve izin verilmediği takdirde yöneticiler “tesis  içerisinde  çocuklara  ayrılmış  oyun  odaları,  çocuk  kulübü,  lunapark,  oyun bahçesi-alanı gibi üniteleri, çocuk oyun grubu ve oyuncaklarını” hizmete açmamalıdırlar.

Apsiyon Yeni Normalleşme Sürecinde Temassız Geçiş ve Rezervasyon Sistemleri Çözümleri Olarak Neler Sunmaktadır? 

Yoğun dezenfeksiyon işlem ve kontrolünün gerektirdiği her türlü kapı, asansör, bariyer, buton ve ortak kullanımda olan açık ve kapalı sosyal tesis girişlerinde Apsiyon’un hayatı kolaylaştıran ve Apsiyon’a entegre olarak çalışan çözümlerimizi kullanabilirsiniz. Apsiyon Tesis - Rezervasyon menüsü ile site sakinlerinin faydalandığı ortak tesisleri, spor alanları, fitness, açık ve kapalı havuzlar, hamam, sauna, buhar odaları, jakuziler, yemek, toplantı, oturma, oyun, eğlence, konferans ve diğer çok amaçlı salonları, lobi, resepsiyon ve eğlence alanlarını ve isimlendirdiğiniz her türlü fonksiyon ve tesisi COVID-19 yeni normalleşme döneminde daha güvenle hizmete açabilirsiniz.  Site yönetim yazılımı olan Apsiyon’da Site – Tesis - Rezervasyon menüsünde Apsiyon’lu sitelere ücretsiz sunulan Tesis-Rezervasyon özelliği ile tesislerinizi tanımlayabilir, açılış kapanış saatleri ile faaliyette olan günleri belirleyebilir, saatlik veya günlük rezervasyon alınmasını sağlayabilir, her tesis için ölçülen metrekarelere göre aynı anda kullanım kapasitesi tanımlayabilir, böylece sosyal mesafe kuralını işletebilirsiniz. Minimum ve maksimum rezervasyon süreleri tanımlayabilir, günde ve ayda bir site sakininin maksimum yararlanacağı süreleri belirleyebilir, rezervasyonların otomatik veya onaylı alınmasını sağlayabilir, TC kimlik numarası ile rezervasyon yapabilir, misafirlerin de faydalanıp faydalanmayacağına karar verebilirsiniz. Rezervasyonlar arasında tesisin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için gerekli süreleri ayarlayabilir, tesis ücretli kullanılıyorsa, borçlandırmayı otomatik yapabilir, aidat hesabına yansıtabilir, borç limiti açabilir, online tahsilat yapabilir, faydalanmak isteyenlere tesis rezervasyon sözleşmesini online onaylatabilir, rezervasyon yapan daire sakinine otomatik olarak mail ve SMS bildirimleri yapılmasını sağlayabilir, aynı rezervasyon bilgilerinin anlık olarak sorumlu personellerinize iletilmesini sağlayabilirsiniz. Tesis – Rezervasyon durumunu tesisler bazında ekranda izleyebilir, onay bekleyen rezervasyonları takip edebilir, rezervasyon raporlarına ulaşabilirsiniz. 

 

Apsiyon’lu site sakinleri ücretsiz olan Apsiyon Mobil Uygulama üzerinden rezervasyon yapabilir, iptal edebilirler. Apsiyon Mobil'i indirmek için tıklayınız. 

 

Apsiyon’lu site yönetimleri de Apsiyon Yönetici Mobil Uygulaması ile rezervasyonları takip, kontrol ve idare edebilirler.  Apsiyon Yönetici Mobil'i indirmek için tıklayınız. 

 

Site yönetimleri dilerlerse ilave harcama ile ilgili tesislerin kapı girişlerinde Tesis – Rezervasyon raporunu ekranda gösterebilir, uygulamaya bağlı olarak daire sakinlerinin veya misafirlerinin manyetik kartları ile temassız bir şekilde kurulu bulunan kapı, bariyer gibi engellerden otomatik geçmesini sağlayabilirler.

Korona Virüs'e Karşı Yönetimlerin Alması Gereken Önlemler ve Dezenfekte Yöntemleri 

Korona Virüs'e Karşı Yönetimlerin Alması Gereken Önlemler ve Dezenfekte Yöntemleri

Diğer Genel Önlemler:  

  1. Yukarıda sayılan alanların içerisine girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan okunabilir şekilde bir bilgilendirme levhası olmalı, kullanıcıların okuması sağlanmalı ve belirtilen kurallara uyulduğu dikkatle takip edilmelidir.
  2. Yukarıda sayılan alanlardan faydalanırken kişisel havlu ve mat vb. malzemeler götürülmelidir.Havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesi, mat türü malzemenin de her kullanıcıdan sonra dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir.
  3. Yukarıda sayılan alanların içinde ve önünde kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalıdır.
  4. El yıkama, maske kullanımı, sosyal mesafe ve yukarıda sayılan alanlarda uyulması gereken kuralların ilanı tesis girişlerinde ve  tesis içlerinde görünür biçimde asılı olmalı ve girişlerde ve tesis içlerinde yeterli sayıda el antiseptiği bulundurulmalı, tercihen sensörlü veya ayak basmalı aparatlar tercih edilmelidir.
  5. Yukarıda sayılan alanlarda girişlerde ateş ölçümü yapılması önerilmektedir.

Uyarı: Bu yazı, Apsiyon Blog için hazırlanmıştır. İlgili yazının izinsiz kullanılması, aleni ortamlara asılması, sosyal medya ya da çevrim içi web tabanlı iletişim araçları ve diğer sözlü yazılı yayınlarla kullanılması, izinsiz her türlü formata çoğaltılması hukuka aykırıdır. İzinsiz kullanım halinde her türlü hukuki ve cezai yola başvurulur. Hukuki bilgilendirme kapsamında verilen bilgiler ilgili mevzuat çerçevesinde belirtilmiş olup, okuyucuya herhangi bir sonuç vaat etmez. 
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!
Facebook Linkedin Twitter Youtube Instagram

Yorumlar

İlginizi Çekebilir